Üdvözüljök weboldalunkon!

Vásároljon egyszerűen, kényelmesen otthonából!

Ötlettár

Ezért válaszd a tetőzsindelyt: íme az előnyei

Gergő
2021.10.01 20:00
Ezért válaszd a tetőzsindelyt: íme az előnyei

Kezdetben volt a fa, a nád, a pala, aztán a cseréptető, mára azonban helyet követel magának mellettük a zsindelyes tetőfedés mely tökéletes alternatívává vált a cseréptetőnek vagy a palatetőnek is. Egyre többen ismerik fel, hogy a tetőzsindely gazdaságos, tartós, hosszú élettartamú megoldás lakossági és ipari tetőfedésre is. Összegyűjtöttünk néhány érvet, ami a tetőzsindely mellett szól.

Hogyan készül a tetőzsindely?

A tetőzsindelyt bitumenes zsindelynek is nevezik, és ha nem szereted a technológiai leírásokat akkor akár át is ugorhatod ezt a bekezdést, mert leírjuk benne, hogyan készül a zsindely (persze rendkívül leegyszerűsítve, kihagyva belőle a rengeteg unalmas képletet és az ismeretlen szakszavakat)

Első lépésben üvegfátyol tekercseket fűznek fel, ezt impregnálják, majd ennek az üveg fátyolnak mindkét oldalára bitumenréteg kerül. Ezt követően (azért, hogy javítsák a zsindely tűz- és időjárás állóságát) különböző ásványi anyagok kerülnek a fedő bitumenre. A következő lépésben granulátumot helyeznek a felső bitumenrétegre, és színezik. A granulátum erős UV védelemmel is ellátja a tetőzsindelyt ezért nem veszít majd a színéből. Fontos, hogy a zsindelyek ne tapadjanak egymáshoz, ezért egy tapadásgátló fóliacsíkot tesznek a hátoldalára, majd miután lehűltek ragasztócsíkot kapnak, ami miatt majd nem tudja lefújni a tetőről a szél a tetőzsindelyt.

Az elkészült zsindelyt aztán méretre és formára vágják, és csomagolják és ha éppen ezt a csomagot választottad, akkor felrakják a házadra.

De miért válaszd a tetőzsindelyt, milyen előnyei vannak?

 

Íme a tetőzsindely előnyei

Bár már évtizedek óta elérhető, a bitumenes zsindelyre meg kellett „érnünk”, mindig kicsit mostohagyerek volt Magyarországon. Pedig Amerikában és nyugaton már évtizedek óta használják és kihasználják a jó tulajdonságait. De mik ezek, miért ajánljuk a tetőzsindelyeket?  Mik a bitumenes zsindely előnyei?

 

Rendkívül könnyű és gyors felrakni

Egyes tetőfedő anyagokat nehéz telepíteni, ami nemcsak a tetőfedő cégeket, hanem az egyes háztulajdonosokat is elriaszthatja akár a teljes építkezéstől vagy a felújítástól. A tetőzsindely előnye, hogy könnyen és gyorsan telepíthető, maga az anyag is „könnyű”, ami azt jelenti, hogy akár néhány nap alatt lehet tökéletes tető a házon.

 

Segít spórolni a költségeken

Sokan nem is gondolnak abba bele, hogy egy ház fűtés és hűtés költségének szempontjából nem mindegy a tető színe. A melegebb, sötétebb színek gyorsabban és jobban elnyelik a nap sugarait, ezért remek választások akkor, ha nincs tetőtér. Ha szeretnénk tetőteret, akkor inkább a világosabb színű tetőn gondolkodjunk, az könnyebben és hatékonyabban visszaveri a napsugarakat. A tetőzsindelyeink között inkább sötétebb, mélyebb színeket találsz, ezek segíthetnek a hőszigetelésben, ha nem tetőteres a házad. Ha az, akkor is bátran választhatod a tetőzsindelyt, de arra kell számítanod, hogy télen és nyáron is kicsit melegebb lehet a tetőtérben.

 

Rendkívül ellenálló

A tetőzsindely ellenáll a nap káros (UV-A és UV-B) sugarainak, az üvegfátyol hordozó miatt 100% korhatásmentes és teljesen kizárja a nedvességet. Ezek pedig a legfőbb tulajdonságok, éppen ezt várjuk el egy tetőtől, tetőzsindelytől.

 

Hosszú az élettartama

Örökké tartó tető nincs, bárki bármit is ígér. A ma kapható zsindelyek élettartama – főleg akkor, ha jól karbantartják őket – 30-50 évig is eltarthatnak. Hosszú élettartam különösen akkor várható, ha a zsindelyeket egy teljes tetőre szerelik fel, nem csak egy bizonyos részére. Mivel a tetőzsindely ára kedvező, ezért egy rendkívül jó ár-érték arányt kaphatunk.

 

Rendkívül szép

A házad külső megjelenése is fontos, nem csak a technikai adatok: egy tetőzsindely pedig szép. Nem csak azért, mert egyenletes, hanem azért is mert többféle alakban elérhetőek, és többféle színben. Ezért szinte biztos, hogy találsz neked tetszőt, olyat amelyik hozzáad a házadhoz.

Ismerd meg a tetőzsindelyeinket és válaszd ki a számodra megfelelőt!