Üdvözüljök weboldalunkon!

Vásároljon egyszerűen, kényelmesen otthonából!

Ötlettár

Így válaszd ki a kutyaházat!

Gergő
2021.09.07 09:57
Így válaszd ki a kutyaházat!

Bár úgy tűnik, hogy a kutyád a nap minden egyes pillanatában veled akar lenni, az igazság az, hogy időnként neki is kell egy olyan hely amelyik csak az övé, ahova bármikor nyugodtan elvonulhat egyet szundítani, ahol biztonságban érzi magát és tető van a feje felett: erre tökéletesen alkalmas egy kutyaház. De hogyan kell kiválasztani a megfelelő kutyaházat? Mire érdemes odafigyelni? Mindenben segítünk.

Rengeteg szempont

Meglepő lehet, de kutyaházat (van, aki kutyaólnak, vagy ólnak nevezi, de mi maradunk a háznál) majdnem olyan körültekintően és rengeteg szempontot figyelembe véve kell választani, mint a saját házadat/otthonodat. Ugye neked sem mindegy, milyen anyagból van? Mekkora, milyen kifűteni, mennyire kényelmes, tágas és milyen jó helyen van? A kedvenced házánál is felmerülnek ezek a kérdések, és még néhány másik. Máris mondjuk, hogy mire kell figyelni.

 

Fontos a kutyaház anyaga

Rengeteg típusú cuki és színes műanyag kutyaház van, de gondold át, hogy a műanyag mennyire természetközeli, mennyire szigetel jól, és egy (mondjuk pirosra) festett kutyaház egészséges-e? Szerintünk válassz inkább természetes anyagokat: egy fa kutyaház jobb döntés, mint a műanyag, hiszen a fa kiváló hőszigetelő, könnyen szellőzik, hosszú élettartamú és ellenáll a szélsőséges időjárásnak is.  

 

Mekkora legyen a kutyaház?

Mi emberek szeretünk az indokolatlannál nagyobb házakat építeni vagy venni, de számunkra (legtöbbször) nem gond melegen tartani. A kutyádnak azonban igen. Az a javaslatunk, hogy a kutyaház maximum 30 százalékkal legyen magasabb, mint a kutyád. Bár számít a méret, éppen ellenkezőleg, mint gondolod: a kutyád nem igényel teraszos, három bejáratos, hatalmas házat: neki elég akkora, amiben gömbölyödve elfér és marad egy kis helye. Ne felejtsük el, hogy a kutyád a saját testhőjével fogja felmelegíteni télen a házat (nyáron pedig ennyi elég neki arra, hogy mozogjon benne a levegő), azért nem kell neki indokolatlanul nagy, mert fázni fog benne.

 

A talajmagasság

Ahogy a saját házad sem érintkezik közvetlen a földdel/talajjal úgy a kutyaháznak sem szabad, különben télen rendkívül hideg lehet, nyáron pedig (például) felázhat. Az a jó kutyaház amelyik egy kicsit meg van emelve a talajtól. Ez persze nem csak a hőszigetelés miatt fontos, hanem azért is, hogy ne tudjon megállni alatta a befolyt víz, hólé mert az még kegyetlenebb lehet a kutyádnak: olyan mintha a jéghideg vízben aludna. Az általunk készített kutyaházak mindegyikét eltartjuk a földtől, hogy elkerüljük ezt.

 

A biztonság

Mindig olyan kutyaházat válassz amelyik biztonságos: láttunk már olyat amelyik – bár fából készült – kiálló szögekkel volt összetákolva csavarok helyett. Ez a megoldás tud kellemetlenségeket okozni amikor egy egy szög kilazul, vagy kibújik és megsérti vele a kutyádat, vagy téged. Mindemellett a szögnél stabilabb a csavar. 

 

Fontos, hogy hol lesz?

Bár a fa a szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között is jól bírja, azonban figyelj oda, hogy ne tedd olyan helyre, ahol érheti az eső vagy a hó, még akkor sem, ha egyébként impregnálva van.

 

Szigetelt legyen a kutyaház, vagy ne?

Fel-fellángol a vita, hogy kell-e szigetelni a kutyaházakat? Mi (ahogy a legtöbb kutyaszakértő, kiképző és akár állatorvos is) azon az állásponton vagyunk, hogy alapvetően felesleges. A legtöbb kutya könnyedén bírja a komoly mínuszokat is, főleg akkor, ha a faház aljára raksz egy kis szalmát vagy egy extra fekhelyet készítesz be neki télre. Ha extrém hideg van akkor úgyis beviszed: még a legkeményebb gazdák szíve is megesik a kutyájukon: ha -10 fok vagy annál alacsonyabb hőmérséklet van kint, és úgyis be fogod hívni legalább az előszobába. 

 

Mekkora a bejárat?

Biztosan neked is tetszik az a fajta kutyaház, amelyiknek széles, látványos bejárata van, legjobb, ha négyzet alakú, igaz? Nos, nem tehetnél rosszabbat a kutyáddal, hiszen ő alapvetően hosszúkás (ha feléd áll) és nem négyzet alakú. Ráadásul nem igényel indokolatlanul magas, nagy ajtót, mert alapvetően lehajolva fog bemenni oda, és épp csak az orrát dugja majd ki télen, hogy jó melegen tartsa a házat a testével, miközben kinéz. Szóval a bejárat legyen ovális és semmiképpen nem kell rendkívül szélesnek lennie. Télen a bejárat elé tehetsz egy függönyszerű rongyot: a kutyád imádni fogja, olyan lesz, mint egy ajtó, és még könnyebben melegen tartja majd bent magát.

Most, hogy már tudod, hogyan kell kiválasztani a kutyád számára a kutyaházat kattintsd, hátha éppen nálunk találod meg a legjobbat.

https://www.svedfatelep.hu/spl/151574/Kutyahazak