Üdvözüljök weboldalunkon!

Vásároljon egyszerűen, kényelmesen otthonából!

Ötlettár

Minden, amit tudnod kell a fabrikettről

Gergő
2021.09.17 10:00
Minden, amit tudnod kell a fabrikettről

Képzelj el egy olyan természetes fűtőanyagot, amelyikből kevés kell, könnyű tárolni, magas a fűtőértéke és alig marad utána hamu. Ez a fabrikett. Most mindent elmondunk róla, és lehet, hogy már idén télen ezzel fűtesz. Tudj meg mindent a fabrikettről.

Mi is az a fabrikett?

Technikailag a fabrikett egy olyan tüzelőanyag, fűtőanyag, amely fahulladékból, vagy vágási melléktermékből készül. Szárított, tömörített, gépi úton rönk vagy tömb alakúra tömörítik, általában hozzáadott összetevők nélkül. Gyakorlatilag bármilyen olyan fűtésrendszerben használható, amelyet szilárd tüzelőanyag elégetésére terveztek: vegyes tüzelésű kazánban, kandallóban, cserépkályhában vagy öntöttvas kályhában, kazánban.  

 

A fabrikett alakja és formája

A fabrikettet többféle alakban gyártják. Létezik henger formájú és tégla formájú is, de a formája nem befolyásolja a fűtőértéket, tehát egy négyzet alakú éppen olyan jó választás, mint a henger. Fontos előny, hogy minden esetben kandallókompatibilisek, azaz olyan méretűek, amit be tudsz rakni a kandallóba és a kályhádba is: nem kell azzal foglalkoznod, hogy méretre vágd, vagy bosszankodnod amiatt, hogy „éppen nem fér be”. Egységes mérete és megjelenése miatt a fabrikett könnyedén tárolható és könnyen megfogható is.

 

Gazdaságosság, magas fűtérték a fabrikett előnyei

Amikor kint repkednek a mínuszok, és a lehető leggazdaságosabban, gyorsan kell meleget teremtened igazából nem az az előny, hogy milyen alakja van, vagy milyen forrásból származik a fűtőanyagod: az egyetlen, ami a szemed előtt lebeg az, hogy minél olcsóbban „kifűtsd” a telet és minél gyorsabban legyen meleg (na, és minél hosszabb ideig). És a fabrikettnek éppen ez a 3 dolog a legnagyobb előnye.

 

A fűtőérték

A fabrikett préselt és szárított fűrészporból, apróbb fanyesedékből készült, és legalább kétszer, háromszor sűrűbb, mint a fa: ezért a fűtőértéke nagyjából 30-50%-kal jobb 17,5 – 19 MJ/kg. Ezt úgy kell elképzelni, hogy kétszer annyi fa kell ugyanolyan meleghez, mint fabrikett.

 

A gazdaságosság

Mivel sokkal magasabb a fűtőértéke, mint a fáé, ezért egyértelműen gazdaságosabb is vele fűteni, különösen akkor, ha hőtárolós a kályhád, a kandallód. Mert az is jó tulajdonsága a fabrikettnek, hogy lassabban ég, mint a fa. Nagyjából hamu sem marad utána, talán 2-3%-nyi, és addig is folyamatosan meleget ad. Ez azért van, mert a fabrikett nedvességtartalma alig 5-10% ami feleannyi, mint a (száraz, pár éves) tűzifáé.

 

Így működik a fabrikett: a begyújtás, a táplálás

A begyújtása kicsit más, mint a sima fáé, mert nem kell belőle kis házikót raknod és nem kell feltétlen ott állnod mellette attól félve nehogy elaludjon: a fabrikettet úgy kell meggyújtani, hogy egy kis részt leszedsz belőle (vagy egy kevés papírgalacsinnal gyújtod meg). Mivel extrém száraz ezért könnyedén meg fog gyulladni. Ne várd el tőle, hogy nagy lánggal égjen: a fabrikett kékes, alacsony lánggal ég, de inkább izzik. (Fontos, hogy ne legyen túl nagy a huzata, úgy tovább tart). Ha egyszer meggyulladt nincs szükséged a további felügyeletre, mert rendkívül kicsi annak az esélye, hogy elalszik és ha este néhány darabot ráraksz a tűzre, akkor akár még órákkal később is ég és a hő miatt a következő is meg fog gyulladni.

Ha elégett, kevesebb hamura és koszra számíts, hiszen 2-3%-nyi hamu keletkezik csak. Nem kifejezetten kormol, szinte ideális fűtőanyag, nem kell vegyesen használnod a fával vagy mással, önmagában is rendkívül jó.

 

Ennyi fabrikett kellhet

Van egy általános szabály: feleannyi, mint fából. Ez azt jelenti, hogy ha szeretnéd begyújtani és gyorsan akarsz meleget, akkor a fabrikettből feleannyit pakolj a kályhába, kandallóba, mint fából. Jó hír, hogy a fabrikett multifunkciós: használhatod kerti sütögetéshez vagy akár grillezéshez is.

 

Milyen fából van a fabrikett?

Nálunk fenyőből készül (de van bükkből, tölgyből éppúgy, mint napraforgó héjából és akár vegyes faipari hulladékból is). Mi azért preferáljuk a fenyőt, mert magas a fűtőértéke a hamutartalma 1% alatti és nem keveredik más anyaggal.

Próbáld ki a fabrikettet, kattints és élvezd a minőségi különbséget: https://www.svedfatelep.hu/FENYO-FABRIKETT-10KG