Üdvözüljök weboldalunkon!

Vásároljon egyszerűen, kényelmesen otthonából!

Ötlettár

Mi az az OSB?

Gergő
2020.06.08 10:59
Mi az az OSB?

Az OSB az Oriented Strand Board rövidítése, ami magyarul annyit tesz, irányított szálelrendezésű lap. Ezt az anyagot már a '40-es évek óta gyártják Armin Elmendorf tervei alapján.

Az OSB lapok alapanyaga rendszerint fenyő, de nem kizárólagosan. Környezetbarát anyag, mivel sokszor olyan faanyagot használnak fel hozzá, amely az erdészeti munkák során keletkezik, melléktermékként, így elkészítéséhez nincsen szükség további fakitermelésre. Ragasztóanyag tartalmuk hagyományosan igen alacsony, mintegy öt százalék.

Az OSB lapokat tehát ragasztással készítik – a ragasztást MUPF (modifikált karbamid-fenol-formaldehid) műgyantával végzik, ami a vízállóságot erősíti. A gyártás gépsoron történik. A kéregtelenített faanyagból első lépésként háncsot készítenek, ezt vonják be a már említett ragasztóanyaggal, majd egymáshoz képest merőleges szálirányban, három rétegben terítik egymásra. A forgácsokat préseléses módszerrel, magas hőmérséklet és nyomás mellett illesztik egymáshoz. Gyárilag nem mindig kapnak különleges bevonatot, de amennyiben igen, úgy általában emulziós parafinbevonatot helyeznek el rajtuk, így jönnek létre a külső használatra szánt OSB-lapok.

Tulajdonságai és alkalmazása

Az anyag legnagyobb előnye nevében is megtalálható – különleges anyagszerkezetének köszönhetően nagy szilárdságot biztosít, ezért is használják gyakran statikai megerősítésre, könnyűszerkezetes épületek borítására, szigetelés- és vakolatrendszerek alapjaként.

Az OSB nagyon gyakori anyag azért is, mert nem hajlamos a vetemedésre, víztaszító képessége pedig, amennyiben felületkezeléssel látják el, rendkívül jó. Emellett könnyen kezelhető is, fúrása, vágása egyáltalán nem okoz gondot még a rutintalanabbak számára sem, ezért nagyon gyorsan lehet vele dolgozni. További előnyös tulajdonsága, hogy a hő- és hangszigetelésben is nagymértékben képes segíteni.

Az OSB negyedszázada kezdett elterjedni, addig jellemzően Észak-Amerikában alkalmazták, ma már azonban világszerte használják könnyűszerkezetes épületek és faházak építésénél, így Európában is egyre gyakoribbnak számít.